Банковата система се представи силно през 2021  година, въпреки че

...
Банковата система се представи силно през 2021  година, въпреки че
Коментари Харесай

Парите на българите подклаждат кредитния бум

Банковата система се показа мощно през 2021  година, макар че вълните на пандемията от COVID-19 сложиха и бизнеса, и жителите у нас в изключителна обстановка. А данните от финансовите доклади на банките приказват красноречиво - растеж както на общия размер на активите, по този начин и на чистата облага.

 

Вече 29-а година, на всеки три месеца вестник " БАНКЕРЪ " подрежда най-добрите кредитните институции у нас по пет индикатора. От предходната година те към този момент станаха шест. Това са общият размер на активите им, личният им капитал, облагата, възвръщаемостта на личния капитал и на активите, и индикаторът за успеваемост. Само банките, попаднали измежду първите 10 институции с най-хубави данни и по шестте индикатора, влизат в групата на най-хубавите.

Четири са банките, които оглавиха класацията за 2021-ва - „ Уникредит Булбанк “, „ Банка ДСК “, „ Юробанк България “ и “Райфайзенбанк (България). Впрочем и четирите бяха отличени от " БАНКЕРЪ " през декември предходната година в другите категории на премиите " Банкеръ на годината "   Тези банки години наред към този момент са в групата на най-хубавите български банки. Напълно разумно поради обстоятелството, че са част от огромни европейски финансови групи. Но пък принос за положителните им резултати имат и българите, които заемат мениджърски позиции в тях. Попадналите в крайната ранглиста четири банки „ владеят “ към 31 декември повече от половината от общите активи в банковата система - 55.33 на 100.

Макар и с по-бавни темпове, кредитните институции у нас не престават да притеглят свободните пари на българите. Спестяванията на бизнеса и семействата в България в края на предходната година към този момент са над 101.91 милиарда лв.. Това значи, че за една година цената на " съхраняваните пари " е повишена с 9.1 на 100. На тримесечна база растежът пък е от 1.6%, демонстрират данните на Българска национална банка.

Заедно с това, средствата, с които разполагат, им разрешават да поддържат интереса на българите към ипотечни заеми. Пандемията и свободните парични средства направиха българите доста дейни на пазара на жилища, а това продължава да усилва размера на отпуснатите заеми.

В края на предходната година броят на заемите за бизнеса, финансовите предприятия и семейства се е нараснал на годишна база с 0.6%, а размерът им - с 8.6 на 100.

Банките бяха дейна страна и в антикризисната стратегия на " Българска банка за развиване ", която е част от Програмата за възобновяване, и бе създадена от Министерство на стопанската система и Министерство на финансите за превъзмогване на следствията от COVID-19. С новите облекчени условия за достъп до финансиране фирмите бяха насърчени да аплайват за средства по програмата, с цел да могат по-лесно да се оправят с отрицателните резултати от коронавирус рецесията.

 „ УниКредит Булбанк “ АД

остава най-голямата кредитна институция у нас, чиито активи са в размер на 24.95 милиарда лв. или 18.42% пазарен дял. 

Финансовите резултати на банката не усетиха смяната в мениджмънта на банката през юни предходната година. Тогава Цветанка Минчева стана ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на " УниКредит Булбанк ", като пое поста от Теодора Петкова.

Минчева очерта дигитализацията като една от водещите трендове за развиване на банката. До края на годината банката от групата на „ Уникредит “ регистрира 40.11% нарастване на чистата облага, като сред октомври и декември тя бе 314 млн. лв..

„ Банка ДСК “ ЕАД

остава на втора позиция по величина на активите у нас с 18.03% пазарен дял. Но тя е на челна позиция по други два индикатора от класацията - личен капитал и чиста облага. Положителният финансов резултат на банката е със 104.40% по-висок по отношение на регистрирания за 2020-а. В края на декември предходната година „ Банка ДСК “ има облага в размер на 393 млн. лв.. Това пък й обезпечава дял от 27.77% от облагата в банковата система за 2021-ва.

Високият финансов резултат естествено покачва размера на личния капитал на „ Банка ДСК “, който в края на декември към този момент е на стойност 3.60 милиарда Нито една от другите банки не съумява да заплаши лидерската й позиция по този индикатор.

" Юробанк България " и „ Райфайзенбанк (България) ЕАД, които са в нашата ранглиста, към този момент остават на почетно разстояние от водачите във връзка с своите активи.

На трета позиция в подреждането на „ Банкеръ “ е

„ Юробанк България “ АД ,

която към края на декември има дял от 10.70% от общите активи на банковата ни система. Заедно с това кредитната институция прибавя малко над половин милиард лв. към личния си капитал до 14.49 милиарда лв., като остава в тройката по този индикатор.

Печалбата на кредитната институция нараства с 10.65% през четвъртото тримесечие и е в размер на 169 млн. лв..

Четвъртата позиция в подреждането на „ Банкеръ “ се заема от

„ Райфайзенбанк (България)   ЕАД .

Дружеството владее 8.01% от общите активи на банковата система. Това й място ще се промени  скоро. Припомняме, че Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa към този момент е почнала пpoвepка нa cдeлĸaтa зa пpoдaжбa нa „ Paйфaйзeнбaнĸ България “ нa бeлгийcĸaтa гpyпa КВС, притежател на " Обединена българска банка ". 

В средата на ноември предходната година беше обявено за реализирано съглашение KBC да придобие 100% от акциите на „ Райфайзенбанк България “ ЕАД, която реализира банковата активност на  Raiffeisen Bank International у нас. Сделката, която е на стойност 1.15 милиарда евро, включва и притежаваните от " Райфайзенбанк България " дъщерни сдружения - " Райфайзен Лизинг България ", " Райфайзен Асет мениджмънт " (България), " Райфайзен Застрахователен брокер " (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и " Райфайзен Сървис ".

Очaĸвa се oдoбpeниe нa cдeлĸaтa дo cpeдaтa нa гoдинaтa. А нoвoтo oбeдинeниe мoжe дa ce пpeвъpнe в нaй-гoлямaтa бaнĸa пo aĸтиви в cтpaнaтa или дa ce изĸaчи дo втopoтo мяcтo. В края на декември предходната година те са на стойност 26.44 милиарда лв..

Печалбата на банките за януари е 108 млн. лева

Печалбата на банковата система в България през януари е в размер на 108 млн. лева, като се усилва с 31 млн. лева (39.5 на сто) по отношение на същия месец на предходната година, пресметнаха от Българска централна банка. Активите на 25-те банки, които работят у нас, също се усилват - със 735 млн. лева (0.5%) и към този момент са на стойност 136.1 милиарда лв..

Брутният кредитен портфейл на банковата система по отношение на края на декември нараства с 583 млн. лева (0.8%) до 76.5 милиарда лв.. Това се случва поради нарастването на заемите за нефинансови предприятия (със 711 млн. лева, 1.8%) и за семейства (със 152 млн. лева, 0.5%).
На месечна база депозитите в банковата система нарастват с 250 млн. лева (0.2%) до 115.7 милиарда лева в края на януари. Увеличение се следи при влоговете на семейства (с 476 млн. лева, 0.7%), на бранш държавно ръководство (със 127 млн. лева, 4.2%), на други финансови предприятия (с 57 млн. лева, 1.5%) и на кредитните институции (със 7 млн. лева, 0.1%). Намаляват депозитите на нефинансови предприятия (с 417 млн. лева, 1.2%).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР